Dekan Henrik Breitenbaucher taler ved NASI 2022

Dekan ved Forsvarsakademiet Henrik Breitenbauch taler ved konferencen på  Frederiksberg Slot. Foto: Kamilla Elming Lausten, Forsvarsakademiet

Seminaret skulle være afholdt i december, men den daværende situation med covid-19 satte sine begrænsninger. Derfor var det en fornøjelse at byde deltagere fra de syv lande velkommen på Frederiksberg Slot – både fysisk og online.

 

Seminaret blev åbnet ved kontreadmiral Shoshana Catfield, formand for U.S. Naval War College, Thomas Mangold, dekan ved U.S. Naval War College, kontreadmiral Henrik Ryberg, chef for Forsvarsakademiet, samt Henrik Breitenbauch, dekan ved Forsvarsakademiet.

Foto: Kamilla Elming Lausten, Forsvarsakademiet

 

Styrke dialog og strategiske partnerskaber og relationer

Keynotes blev holdt af Carlos Del Toro, den 78. U.S. Secretary of the Navy, viceadmiral Eugene ”Gene” H. Black III, kommandør i SIXTH Fleet, og Thomas Winkler, arktisk ambassadør og senior arctic official i det Arktiske Råd for Kongeriet Danmark.

 

Krigen i Ukraine og Ruslands ageren satte unægteligt sine spor i løbet af seminaret, og det blev diskuteret, hvilken verdenssituation vi ser frem mod nu, og hvordan det vil påvirke situationen i Arktis.

 

Under interessante keynotes og paneldebatter blev der blandt andet diskuteret Kinas interesser i Arktis, implikationerne ved klimaforandringerne, Arktis som en ”low tension” region, infrastruktur og ressourcerne i Arktis. Dagene bød også på indlæg fra Jens Heinrich, chef for Grønlands repræsentation i København, og Jóannes V. Hansen, chef for Færøernes repræsentation i København. Deltagerne tog også del i et wargame under titlen ”Arctic Stability Operations Game”.

 

Deltagerne fik også en del af den danske historie med hjem i bagagen, da major Steen Kjærgaard, souschef ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, gav en rundvisning på Frederiksberg Slot og viste slottets skjulte skatte og hemmeligheder.

 

Seminaret gav mange svar, men rejste også spørgsmål. Spørgsmål, som deltagerne ser frem til fortsat at diskutere i regi a NASI: Hvad vil implikationerne af klimaforandringerne være? Hvilken specifik information er vi nødt til at dele med vores samarbejdspartnere for fortsat at styrke vores dialog og samarbejde? Hvad er ”low tension” i dag og i morgen? Og hvad vil være de fremtidige katalysatorer for spændinger i regionen?

Newport Arctic Scholars Initiative

Newport Arctic Scholars Initiative (NASI) er et netværk, der samler sømænd og akademikere fra USA, Canada, Finland, Island, Norge, Sverige og Danmark, og et netværk, som skal styrke dialogen og samarbejdet i Arktis.