MH-60R Seahawk maritim helikopter flyvning i Godthåbsfjorden

Foto: Steffen Fog, Forsvaret

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier (CAS) leverer forskningsbaseret undervisning, udvikling og rådgivning om sikkerhedspolitik i Arktis til gavn for Forsvaret og andre myndigheder. Medarbejderne ved CAS undersøger aktuelle og historiske dynamikker og problemstillinger i det arktiske område og formidler deres indsigt i videnskabelige såvel som bredt tilgængelige formater målrettet praktikere, beslutningstagere og det internationale sikkerhedspolitiske forskningsmiljø.

 

Ambitionen for CAS er at være Kongeriget Danmarks førende forskningsmiljø inden for arktisk sikkerhedspolitik og relaterede emner. Vi tiltrækker de dygtigste unge forskere gennem eksternt finansierede forskningsprojekter og udbygger konstant vores internationale akademiske netværk gennem indgåelse af samarbejdsaftaler og etablering af synergiskabende relationer. Samtidig fastholder vi en tæt kobling til praksis ved at støtte Arktisk Kommando og andre dele af Forsvaret i deres arktiske aktiviteter og ved at levere forskningsbaseret undervisning blandt andet på officersskolerne og Master i Militære Studier.

 

Center for Arktiske Sikkerhedsstuder giver muligheder for Forsvarsakademiet til at kunne bidrage med ny viden, der spiller ind i Kongerigets strategiske rammer, som er fastlagt af regeringen, og dermed følge de tendenser, der de seneste år har peget på øget fokus på det arktiske område.

Seneste forskning og udvikling

I Forsvarets Forskningsdatabase finder du publikationer, aktiviteter, presseklip og forskningsprojekter fra Center for Arktiske Sikkerhedsstudier.

Strategiske samarbejdsaftaler

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier blev oprettet i naturlig forlængelse af den strategiske samarbejdsaftale, som Forsvarsakademiet og Grønlands Universitet/Ilisimatusarfik underskrev i slutningen af 2019. Centeret består af fem faste medarbejdere, hvoraf den ene er placeret i Nuuk. Samarbejdet med Ilisimatusarfik tilsikrer et værdifuldt og unikt videnssamarbejde mellem nogle af de førende forskningsmiljøer for arktisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Mange konferencer, forskningsprojekter og undervisning gennemføres som fællesprojekter mellem Grønland og Danmark.

 

Færøernes Universitet er ligeledes en værdsat samarbejdspartner for Center for Arktiske Sikkerhedsstudier. Fælles projekter, undervisningsforløb og kursusaktiviteter knytter Færøerne og Danmark tæt sammen. Arktisk Kommandos forbindelseselement i Tórshavn, Rigsombuddet og det færøske landsstyre er også vigtige nordatlantiske samarbejdspartnere for centerets aktiviteter.

 

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier skaber og udvikler også gode relationer til andre forskningsmiljøer i og uden for Norden. Herover ses centerets medarbejdere ved et besøg hos den islandske præsident arrangeret af The New Nordic Network on Arctic Security Strategy, understøttet af Suomen Akatemia.

Sidst opdateret 25. maj, 2023 - Kl. 14.38