MH-60R Seahawk maritim helikopter flyvning i Godthåbsfjorden

Foto: Steffen Fog

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier bidrager med undervisning og rådgivning, samt prioriterer kompetenceudvikling indenfor det sikkerhedspolitiske felt i Arktis. CAS taler ind i de dynamikker og problemstillinger, der udspiller sig i det arktiske område, gennem både uddannelse, forskning og formidling.

 

Forsvarsforliget 2018-2023 fremsætter, hvilke kapaciteter det danske Forsvar skal gå i retning af at udvikle for at kunne imødegå diverse trusler. Her ses det arktiske område som et tydeligt pejlemærke og indsatsområde. 

 

Strategisk samarbejde med det grønlandske universitet – Ilisimatusarfik

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier er oprettet i naturlig forlængelse af den strategiske samarbejdsaftale, som Forsvarsakademiet og Grønlands Universitet/Ilisimatusarfik underskrev i slutningen af 2019.

 

Center for Arktiske Sikkerhedsstudier består af fem medarbejdere, hvoraf den ene arbejder ved Ilisimatusarfik. Samarbejdet med Ilisimatusarfik tilsikrer et værdifuldt og unikt videnstillæg til Forsvarsakademiets forskningsprojekter, som fremover kan udføres som fællesprojekter i langt højere grad.

 

Forsvarsakademiet vil med denne vidensoptimering kunne forske i og formidle om de muligheder og udfordringer, som Kongeriget skal være forberedt og opmærksom på, for bl.a. at kunne forstå de forandringer, der finder sted i disse år i det arktiske område, og for at kunne træffe de bedste beslutninger og agere hensigtsmæssigt efter Kongerigets interesser i regionen.

 

Center for Arktiske Sikkerhedsstuder giver muligheder for Forsvarsakademiet til at kunne bidrage med ny viden, der spiller ind i Kongerigets strategiske rammer, som er fastlagt af regeringen, og dermed følge de tendenser, der de seneste år har peget på øget fokus på det arktiske område.

Seneste forskning og udvikling

I Forsvarets Forskningsdatabase finder du publikationer, aktiviteter, presseklip og forskningsprojekter fra Center for Arktiske Sikkerhedsstudier.

Centerchef

Major Henrik Gram Pedersen

FIIN: FAK-ISK-CAS1

E-mail: hepe@fak.dk

Telefon: +45 72 81 75 95

Sidst opdateret 5. juni, 2020 - Kl. 10.40