Deltagere til seminar om danske og irakiske sikkerhedsdynamikker i auditorium.

Foto: Forsvarsakademiet

Seminaret er et vigtigt skridt i Danmarks stabiliseringsengagement, hvor Forsvarsakademiet bidrager til kapacitetsopbygning af det irakiske sikkerhedssystem sideløbende med indhentning af viden og adgang data med henblik på at styrke vidensgrundlaget for Forsvarsakademiets undervisning og forskning.

 

Åbningstalen blev afholdt af David Vestenskov, Centerchef ved Center for Stabiliseringsindsatser. Herefter fulgte første session om krisehåndtering afholdt af Dr. Annemarie Peen Rodt, som til dagligt leder strategisektionen hos Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet. Dr. Methem Ali, direktør for den internationale afdeling hos Strategic Studies & Research Center, var ligeledes ansvarlig for et oplæg i session ét, hvori han præsenterede forskellige metoder inden for sikkerhedspolitisk krisehåndtering.

 

Dernæst fulgte session to, hvor Dr. Haider Taha Askar, lektor hos Strategic Studies & Research Center, indledte med et oplæg om samarbejdet mellem det civile og militære i operationer mod terroristorganisationer. Herefter fulgte et oplæg fra Dr. Troels Burchall Henningsen, adjunkt ved Institut for Strategi og Krigsstudier, hvori han italesatte de politiske dynamikker mellem intervenerende magter, lokale regeringer samt eliter i militæroperationelle områder.

 

Kapacitetsopbygning og styrkelse af samarbejde

Seminaret er resultatet af et flerårigt samarbejde mellem Forsvarsakademiets Center for Stabilisering og det Irakiske DUHMS (Defense University for Higher Military Studies) gennem dets Strategic Studies & Research Center. Et samarbejde som hører under Forsvarsministeriets Freds- og Stabiliseringsprogram i Irak, hvor Center for Stabilisering bidrager til at kapacitetsopbygge irakiske sikkerhedsinstitutioner i samarbejde med NATO’s Defence Education Enhancement Programme (DEEP) og NATO Mission Iraq (NMI).

Gruppefoto af deltagere ved seminar om danske og irakiske sikkerhedsdynamikker

Det afholdte seminar var en del af et ugelangt besøg fra det irakiske Strategic Studies & Research Center og Defense University for Higher Military Studies, hvor både faglige og kulturelle oplevelser var i højsædet for at styrke det overordnede samarbejde mellem de to institutioner. Foto: Forsvarsakademiet

Center for Stabiliseringsindsatser planlægger et besøg til sin partnerinstitution i Bagdad, Irak i starten af december, hvor parterne håber på et flerdagsseminar med relevante forskere og militærpersonel i en ramme af klimakrisens indvirkning på den lokale og regionale sikkerhedsdynamik i Irak og regionen.

Kontakt

Spørgsmål til indhold og eventuelle uddybelser kan rettes til Mikkel Ørum Andersen på mian@fak.dk