Rådgiver i kabul 2017

Foto: Nicholas Lundgard

I bogen ”Western Intervention and Informal Politics - Simulated Statebuilding and Failed Reforms” argumenterer Troels Burchall Henningsen for, at den uformelle politiks magt tvinger lokale regimer til at simulere statsopbygning og tilpasse halvhjertede militære strategier.

 

Troels Burchall Henningsen kigger blandt andet nærmere på reformer, der gør det muligt for lokale stater at håndtere deres egne terror- og oprørstrusler, og der fungerer som et fundamentet for de fleste vestlige interventioner for at skabe en vej ud af langvarige interne konflikter. Alligevel undlader lokale regimer oftest at gennemføre reformer, der ville have styrket deres position.

 

Derfor undersøger Henningsen, hvorfor lokale regimer afsporer reformer, som vestlige magter kræver, når de lokale regimer er afhængige af deres støtte for at blive ved magten under eksistentielt truende voldelige kriser.

 

Med udgangspunkt i den politiske forligsramme analyserer Troels Buchall Henningsen, hvordan spindelvævslignende netværk af militariserede eliter kræver, at lokale regimer bruger uformel politik for at blive ved magten.

 

Casestudier viser betydningen af uformel politik

I bogen bliver der præsenteret fire casestudier af vestlige interventioner: Irak (2011-2018), Mali (2011-2020), Tchad (2005-2010) og Algeriet (1991-2000). Casestudierne viser, at uformel politik indsnævrer de strategiske muligheder og tvinger regimer til at stole på kupsikrende militære strategier og til at fortsætte deres alliancer med militser og tidligere oprørere. Samtidig tvinges de også til at simulere statsopbygningsreformer for at løse dilemmaet med på samme tid at tilfredsstille militariserede eliter og vestlige magter.

 

Bogen er relevant for studerende, embedsmænd og forskere, som er interesserede i at forstå, hvorfor årtiers statsbygningsindsatser i for eksempel Afghanistan slog fejl, og forstå hvilke alternative strategier Vesten har til rådighed i stabiliseringsoperationer.

 

Bogen er særlig relevant for det danske Forsvar, da den beskæftiger sig med Irak og de vestlige interventioner siden 2014, og med Danmarks lederskab af Nato Mission taler bogen direkte ind i Forsvarets bidrag til stabiliseringsindsatsen i Irak.

 

Forsvarsakademiet anvender to kapitler fra bogen på Grundmodul Militær Strategi på Master i Militære Studier.

Western Intervention and Informal Politics - Simulated Statebuilding and Failed Reforms

Western Intervention and Informal Politics - Simulated Statebuilding and Failed Reforms er udgivet på Routledge.

Western Intervention and Informal Politics - Simulated Statebuilding and Failed Reforms

Forfatter Troels Burchall Henningsen, Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet.