Forside til bogen Admiral Garde - Karrieren, katastrofen og konsekvenser

Foto: Syddansk Universitetsforlag

Admiral Hans Jørgen Garde nåede at være forsvarschef i blot 124 dage, før han og otte andre omkom ved en tragisk flyveulykke den 3. august 1996. Flyvevåbnets Gulfstream III F-330 havarerede denne dag imod en fjeldside under indflyvningen til Vágar Lufthavn på Færøerne. Om bord var, ud over forsvarschefen, hans hustru, tre medlemmer af hans stab og fire besætningsmedlemmer.

 

Denne bog fortæller historien om Gardes karriere fra tiden i Torpedobådseskadren i 1960’erne over hans år som underviser på både Forsvarsakademiet og civile universiteter til de større chefposter i Søværnets Operative Kommando og Forsvarsstaben, inden han den 1. april 1996 blev udnævnt til forsvarschef – den højeste post i Forsvaret. Både Gardes operative virke, ledelsesstil og akademiske meritter beskrives og sættes ind i den større sammenhæng, han og Forsvaret virkede i under og efter Den Kolde Krig.

 

Du har mulighed for at læse bogens prolog her

 

Katastrofen på Færøerne oprulles gennem øjenvidneskildringer, politirapporter og interviews med de personer, som i minutterne, timerne og dagene efter ulykken måtte håndtere den uventede situation. På havaristedet arbejdede indsatspersonellet under svære vilkår, og identifikationsarbejdet krævede specialister fra Danmark. Samtidig skulle en krisestab i Forsvarskommandoen under tidspres arrangere både hjemtagelse af de omkomne og officiel bisættelse af forsvarschefen og hans hustru.

 

Den officielle havarirapport konkluderede, at piloternes fejlvurdering af vejrforholdene forårsagede dødsulykken. Forsvaret reagerede dog skarpt, da pressen anklagede den afdøde forsvarschef for at have presset piloterne til at lande. Afslutningsvis undersøger bogen, hvad konsekvensen af den øverste chefs pludselige død blev for Forsvaret som organisation både på  kort og længere sigt.

 

Admiral Garde: Karrieren, katastrofen og konsekvensen bygger på flere end 50 interviews, arkivstudier, aktindsigt og en omfattende litteratur og er illustreret med et stort antal fotos og kort. Bogen er fagfællebedømt og udgives af Syddansk Universitetsforlag med økonomisk støtte fra Forsvarsakademiet.

 

Bogen om admiral Garde udkommer på 25-årsdagen flyveulykken på Færøerne. Forsvarskommandoen afslører på udgivelsesdagen et mindesmærke for de omkomne ved indflyvningen til lufthavnen på Vágar, hvor katastrofen fandt sted.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt venligst forfattere

 

Søren Nørby

Telefon: +45 20 68 68 47

E-mail: sono@fak.dk

 

Rasmus Dahlberg

Telefon: +45 30 70 39 92

E-mail: rada@fak.dk