Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Deltagerne gives en forståelse for den eksisterende praksis på området og gøres i stand til at kunne identificere behov for at opdatere praksis, samt kunne fremkomme med forslag til en ny hensigtsmæssig praksis inden for nationale operationer.
Foto: Simon Elbeck
Formålet med modulet er, at deltagerne bliver i stand til at løse udviklingsrelaterede opgaver indenfor nationale operationer ved Forsvarets operative stabe, herunder udvikling af direktiver, bestemmelsesgrundlag og doktriner for nationale operationer. Deltagerne får indsigt og forståelse i nationale operationer og kan reflektere over praksis inden for nationale operationer både i en dansk kontekst og på baggrund af hvordan nationale operationer gennemføres i andre lande.
Deltagerne gives en forståelse for den eksisterende praksis på området og gøres i stand til at kunne identificere behov for at opdatere praksis, samt kunne fremkomme med forslag til en ny hensigtsmæssig praksis inden for nationale operationer.
Modulet er målrettet MMS studerende, samt stabsofficerer og sagsbehandlere, som i deres funktion har eller skal have berøring med nationale operationer. Modulet appellerer ligeledes til officerer fra beredskabsstyrelsen og chefer på højeste ledelsesniveau. Tilstedeværelsesdelen forudsætter, at deltagerne bidragerne med deres faglige viden og erfaringer. Flest mulige studerende med konkret erfaring på værnsfælles operativt niveau fra enten NATO eller national stabstjeneste prioriteres derfor før øvrige. Deltagerne vurderes på en individuel og konkret baggrund.
Dele af modulet er klassificeret, hvorfor deltagerne skal være sikkerhedsgodkendt til hemmeligt.
Efter gennemførelsen af modulet vil den studerende have opnået følgende viden, færdigheder og kompetencer:
Viden
Færdigheder
Kompetencer
På modulet arbejdes der med forskellige teoretiske perspektiver på trusler og opgaver i nationale operationer, samt på hvordan Forsvaret løser opgaverne. Modulet giver et komparativt blik på, hvad Forsvaret har gjort før i relation til nationale operationer, og hvordan sammenlignelige lande arbejder med nationale operationer.
Modulet vil blandt andet komme ind på følgende konkrete emner:
Modulet gennemføres som en blanding af selvstudie, baseret på læsning af pensum og online læring, og online opgaver som forberedelse til tilstedeværelsesdelen. Undervisningen gennemføres med anvendelse af forskellige undervisningsformer med fokus på former, som styrker den studerendes evne til selvstændigt at erhverve sig viden og analysere, indgå i et tværfagligt samarbejde og udarbejde konkrete forslag til løsninger, samt tage ansvar for egen faglig udvikling.
Der vil blive inddraget studieaktiviteter som forskellige former for gruppearbejde, scenariebaseret undervisning og vejledt selvstudie.
Viden bibringes primært på dansk. Enkelte aktiviteter og tekster i det obligatoriske pensum vil være på engelsk.
Modulet er bygget op om online aktiviteter, selvstændig opgaveskrivning, klassificeret seminar og et krigsspil.
Der opbygges en fælles viden hos deltagerne, og der bygges op til, at de studerende dels kan udvikle samarbejdet med og forståelsen for andre aktører i en tabletop øvelse, og dels kan arbejde individuelt og konkret med en relevant praksisnær problemstilling.
Prøveform: Skriftlig opgave
Bedømmelsesform: Karakter jf. 7-trinsskalaen.
Censur: Ekstern.
Eksamen gennemføres som en skriftlig prøve, hvor deltagerne skal demonstrere opfyldelse af kursets læringsmål. Deltagerne skal demonstrere, at de kan analysere en aktuel problemstilling inden for nationale operationer, anvise en løsning med tilstrækkeligt belæg, og vise at de kan anvende begreber, modeller mv. fra det gennemgåede pensum.
Besvarelsen må ikke overstige ti normalsider.
Der kræves fremmøde i tilstedeværelsesperioderne for at bestå modulet.
Der forudsættes en aktiv, selvstændig, nysgerrig og kritisk refleksiv tilgang til faget. Deltagerne skal deltage aktivt i online diskussioner og overvejelser og have læst pensum samt deltage i tilstedeværelsen. Det klassificerede seminar stiller krav om at man er sikkerhedsgodkendt til og med HEM, hvilket skal bekræftes ved ansøgning.
Maj 2024
Studerende på MMS. Officerer fra Forsvaret på niveauet M321-M401 eller tilsvarende civile
Min. 12 - Max. 21
Niveau 7 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring
5 ECTS-point
September 2024 – januar 2025
Eksterne deltagere: 3.300 DKK
Forsvarsakademiet
Ryvangs Allé 1
2100 Kbh. Ø
Major Esben Salling Larsen
Institut for Militære Operationer, Forsvarsakademiet
E-mail: esla@fak.dk
FIIN: FAK-IMO-VO09@mil.dk
Tlf.: +45 22 16 24 14
Major
Kenneth Pors Straarup
Forsvarsakademiet
MMS-sektionen
E-mail: kest@fak.dk
FIIN: fak-mms02@mil.dk
Telefon: +45 72 81 70 61
Studiekontoret
OASS Nesrine Dauti
E-mail: neda@fak.dk
FIIN: FAK-STU-02
Tlf.: +45 728 17084