Krigsskolen Forsvaret og algoritmerne

Daniel Møller Ølgaard er adjunkt på Institut for Militær Teknologi. Foto: Marie Prangsgaard, Forsvarsakademiet

Nye teknologier drevet af algoritmer og kunstig intelligens er ved at forandre måden, stater fører krig på: I Ukraine gennemgår AI tusindvis af billeder og tekststykker, der til sammen afdækker, hvorhenne den russiske kampmoral af svagest og dermed mest udsat for angreb. Og i Gaza, ud fra enorme datamængder, bruger det israelske militær kunstig intelligens til at generere alenlange lister over mulige Hamas-krigere.

 

”Det viser jo noget interessant om den hastighed, som de her AI-modeller introducerer, og måden de accelererer en såkaldt ’killchain’, altså identificeringen og udpegningen af bestemte militære mål, fortæller Daniel Møller Ølgaard, adjunkt ved Institut for Militærteknologi på Forsvarsakademiet, i podcasten.

 

Algoritmer i det danske forsvar

I podcasten fortæller Daniel Møller Ølgaard også om, hvor AI-våbnet bevæger sig hen, og hvordan AI inden længe kan tænkes at indgå i det danske forsvars værktøjskasse. Mulighederne inden for kunstig intelligens er nærmest uendelige, også for danske soldater, vurderer han:

 

”AI kan bruges i operativ beslutningsstøtte, for eksempel hvis man skal tage en meget hurtig beslutning om at skyde et missil ned, der er på vej mod ens skib. Det kan også være i forhold til overvågning af Arktis, hvor AI kan hjælpe med at identificere skibstyper. Der er sindssygt mange anvendelsesmuligheder.”

 

Hør ’Krigsskolen’, hvor du finder dine andre podcasts

Bliv klog på militær uddannelse, forskning og analyser med ’Krigsskolen', som du finder på Apple Podcast, Spotify, eller hvor du normalt hører podcasts.

 

Lyt med på Apple Podcast

 

Lyt med på Spotify

 

Krigsskolen produceres af Forsvarsakademiets Kommunikationsteam og udkommer ca. en gang om måneden. Vores gæster udtaler sig altid ud fra deres faglige ekspertise og ikke på vegne af Forsvarsakademiet eller Forsvaret.

Kontakt

Har du forslag til temaer eller gæster blandt Forsvarsakademiets undervisere og analytikere, er du velkommen til at kontakte Forsvarsakademiets Kommunikationssektion, der producerer podcasten, på fak-ktp-kom@mil.dk.