Stopplagiat.nu

Stopplagiat.nu blev til i et samarbejde mellem flere universiteter og i regi af Forum for Brugeruddannelse, FLIPD, under Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker. Foto: Stopplagiat.nu

Mange studerende frygter at komme til at plagiere ved en fejl. Projektet Stopplagiat.nu tager derfor de studerende ved hånden og præsenterer på hjemmesiden af samme navn de væsentligste regler for det gode videnskabelige arbejde.

 

Projektet tager fat på en udfordring, som Forsvarsakademiets Bibliotek også løser i forbindelse med undervisning og vejledning. Ifølge Simon Papousek, bibliotekar ved Forsvarsakademiet, kan hjemmesiden hjælpe både studerende og undervisere med at få en bedre indsigt i reglerne:

 

”Generelt brug af andres arbejde medfører nogle gråzoner for, hvad der er ret og rimeligt og ikke mindst legitimt i forhold til korrekt kreditering af forfatteren til eller skaberen af det pågældende arbejde, ” siger han og fortsætter:

 

”At arbejde med en videnskabelig redelighed i forbindelse med egne skriftelige projekter er derfor uomgængeligt for studerende, forskere med flere der benytter sig af andres arbejde.”

 

Forsvarsakademiets Bibliotek underviser i videnskabelig redelighed på en række af Forsvarsakademiets uddannelser heriblandt Master i Militære Studier og den Militære Diplomuddannelse. Ifølge Simon Papousek kan hjemmesiden være med til, at skabe en forståelse for og indsigt i hvordan man henviser korrekt.

 

”Som studerende kan det være vanskeligt at vide, hvornår der skal henvises og ikke mindst hvordan. Det er gængse fejl som mange studerende begår, og det kan afhjælpes ved hjælp af de regler som stopplagiat.nu præsenterer,” siger han.

 

Test din egen viden

På hjemmesiden kan man eksempelvis teste sin viden og få tips til citater, dokumentation og henvisninger. Hjemmesiden indeholder også en underside målrettet undervisere, hvor det er muligt at få inspiration til, hvordan hjemmesiden kan benyttes i undervisningen.

 

Hvis man som studerende eller underviser ligger inde med et spørgsmål, er det også muligt at rette dette til Stopplagiat.nu, hvorefter svaret lægges op på hjemmesiden, så flere kan få gavn af svaret.

 

Stopplagiat.nu blev til i et samarbejde mellem en lang række danske universiteter og i regi af Forum for Brugeruddannelse (nu FLIPD) under Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker (DFFU). Forsvarsakademiets Bibliotek er repræsenteret i forummet FLIPD og bidrager derigennem til hjemmesiden.

 

Forsvarsakademiets Bibliotek har fået hjælp af Forsvarsakademiets Uddannelsescenter til de grafiske elementer på siden, der i samarbejde med resten af bidragyderne fra FLIPD har sørget for en tiltrængt og nødvendig opdatering af hjemmesiden.

Stopplagiat.nu

Stopplagiat.nu er en webtutorial for studerende om plagiering. På hjemmesiden kan du blandt andet læse mere om, hvordan du citerer korrekt, og hvordan du sørger for tilstrækkelig dokumentation i dine opgaver.

 

Hjemmesiden har også en særskilt side til undervisere, hvor man kan finde råd til, hvordan man indrager hjemmesiden i sin undervisning.