[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Professor Rachel Woodward, Newcastle University, præsenterer nyeste forskning inden for militære erindringer til seminar på Københavns Universitet i samarbejde med Dansk Militærhistorisk Kommission og Forsvarsakademiet.


Biografier om de kendte er populære, og de sælger godt. Det samme gør bøger om krigsdeltagelse, hvad enten det gælder de seneste eller store krige som Anden Verdenskrig. Det nye er, at de seneste militære erindringer og biografier ikke kun skrives af og om samfundets top – konger, ministre, generaler og admiraler. Mange biografier tager nu udgangspunkt i historien om ”almindelige” mennesker, som har deltaget i militære handlinger.


Men hvorfor skrives disse bøger, og hvilke overvejelser fører skrivningen til hos forfatteren? Woodward bringer forfatterens overvejelser frem til seminaret, hvor hun i løbet af programmet kommer ind på, hvilke dilemmaer forfatteren tvinges til at tage op som faghistoriker samt hvilke overvejelser forfatteren må gøre sig om hovedpersonen og deres eventuelle efterkommere.

Tre af Danmarks fremmeste faghistorikere Mikkel Kirkebæk, Thomas Harder og Søren Nørby åbner op for sine etiske, moralske og professionsrettede overvejelser for at forske og formidle om kendte og ukendte soldater.


Tid
Arrangementet foregår onsdag d. 22. maj 2019 kl. 12.45-17.15.


Sted
Københavns Universitet, Søndre Campus, bygning 27, stuen, rum 17.


Tilmelding
Arrangementet er åbent for alle, og deltagelse kræver ikke tilmelding. Indlægget af Rachel Woodward og den efterfølgende diskussion vil foregå på engelsk, hvortil resten af arrangementet vil foregå på dansk.


Program

12.45-13.00  Velkomst Steen Bornholdt Andersen, seniorforsker, Forsvarsakademiet.
13.00-14.30 Key Note Address:
Rachel Woodward, University of Newscastle, Bringing War to Book.
Professor Rachel Woodward præsenteret af Niels Bo Poulsen. Dagens ordstyrer: Rasmus Dahlberg, Forsvarsakademiet.
14.30-15.00 Pause.  
15.00-15.30 Mikkel Kirkebæk: Om tilblivelsen af "Et liv uden Fædreland" Søren Kams erindringer. Introduceres af Rasmus Dahlberg.
15.30-16.00 Søren Nørby: Om tilblivelsen af Åbent Hav - Viceadmiral Jørgen F. Borcks erindringer - Mit liv i Søværnet 1945-1990. Introduceres af Rasmus Dahlberg.
16.00-16.30 Thomas Harder: Om tilblivelsen af Anders Lassens Krig. 9. april 1940-9. april 1945. Introduceres af Rasmus Dahlberg.
16.30-17.10 Paneldiskussion. Moderator: Rasmus Dahlberg. I panelet: Mikkel Kirkebæk, Søren Nørby og Thomas Harder.
17.10-17.15 Afslutning. Afrunding med præsentation af Dansk Militærhistorisk Kommissions næste sæson.