[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Konflikten i Afghanistan har nu varet mere end halvandet årti og indtil videre er alle forsøg på at etablere en aftale med Taliban brudt sammen. Dog har det seneste halve års begivenheder i Afghanistan givet en fornyet optimisme og åbnet op for nye muligheder. Det var i lyset af denne udvikling, at IMO organiserede en konference med formålet at understøtte denne udvikling ved at samle udvalgte afghanske og pakistanske deltagere med henblik på at udarbejde konkrete og bæredygtige policy anbefalinger.
På baggrund af konferencen er der blevet udarbejdet et policy-brief, hvor rammerne for konferencen og de konkrete anbefalinger kan findes. Følgende centrale anbefalinger blev fremsat:

  • Yderligere styrke samarbejdet og vidensdelingen mellem efterretningstjenesterne i Pakistan og Afghanistan.
  • Anerkende at muligheden for at indgå fredsaftaler med dele af Taliban (subnational aftale) er stærkt problematisk, da det griber ind i politiske kerneværdier i Afghanistan.
  • Acceptere at en fredsaftale mellem den Afghanske regering og Taliban vil indebære, at afgive noget, som man reelt ikke vil af med. Forhandlinger betyder kompromisser, som altid involverer ubehagelige indrømmelser. Dog er dette essentielt for at avancere en fredsaftale.
  • USA bør indledningsvis sætte sig ved forhandlingsbordet med Taliban for at sikre fremdrift. Dette vil ikke skade den afghanske regering så længe den inddrages i næste fase.

Briefet kan læses her:

http://www.fak.dk/publikationer/Pages/APPROACHING%20PEACE%20TALKS%20IN%20AFGHANISTAN.aspx