[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Konferencen, der løber af stablen i Bygning 118 på Svanemøllens Kaserne den 29. maj, samler internationale eksperter fra Forsvarsakademiet, DIIS og internationale forskningsinstitutioner med speciale i den baltiske region, ’Anti-Access/Area Denial’ (A2/AD), Rusland og transatlantisk sikkerhed.

Gennem oplæg og debat tilstræber konferencen at give deltagerne forskellige perspektiver på den udfordrende sikkerhedssituation i Østersøregionen:

  • Hvad betyder russiske A2/AD-kapaciteter for afskrækkelsen af NATO?
  • Hvordan kan NATO afskrække Rusland i et A2/AD miljø?
  • Hvad er konsekvenserne af NATO’s strategiske skifte i Baltikum?

Den tidligere Sovjetiske interessesfære, Østersøen, er i de sidste 25 år blevet omdannet til en ’NATO-sø’, hvor de fleste af kystområderne tilhører alliancemedlemmer og andre NATO-venlige nationer. Selvom udvidelsen af NATO kan betegnes som en succes, har udvidelsen også skabt strategiske sårbarheder. Disse sårbarheder ses især hos NATO’s tre baltiske medlemmer: Estland, Letland og Litauen. USA og NATO er Rusland klart overlegen, hvad angår konventionelle militære styrker, men Moskva kan begrænse NATO’s evne til at operere i Østeuropa gennem strategier, taktikker og våbensystemer, der er kategoriseret under paraplykonceptet A2/AD.

Denne konference har til formål at fremme ny refleksion om, hvordan NATO bedst kan adressere de udfordringer, der er resultatet af de øgede sikkerhedspolitiske spændinger i Østersøregionen samt Ruslands stærk udbyggede A2/AD-kapacitet.

Konferencen foregår på engelsk

For tilmelding og mere information klik her