[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

En ny bog om udfordringer og muligheder i Afghanistan, Pakistan og de omkringliggende lande blev torsdag udgivet fra Forsvarsakademiet. 

Bogen, Regional stability & peacebuilding initiating reconciliation between Afghanistan, Pakistan, and beyond, er en antologi med bidrag fra en række internationale og danske forskere og redigeret af projektforsker David Vestenskov.

David Vestenskov kunne passende præsentere bogen under seminaret Mutual Trust Building and Reconciliation in Afghanistan, Pakistan, and Beyond, der fandt sted på Forsvarsakademiet denne uge. Her var forskere, embedsmænd og officerer fra både Afghanistan, Pakistan og Danmark samlet for at diskutere udviklingen og konflikterne i regionen.

Ideen til bogen, Regional Stability & Peacebuilding Initiating Reconciliation Between Afghanistan, Pakistan, and Beyond, fik David Vestenskov under en tidligere konference om regionen. Her noterede han sig, at der var stort fokus på alt, som er gået galt, men stort set ingen, der talte om, hvad der skal gøres. Han savnede bud på løsninger i stedet for flere konstateringer af alt det, som kunne have været gjort bedre.

Derfor giver bogens bidragydere analyser af de interne mekanismer i regionen. De eksterne aktører (ikke mindst USA) og deres indflydelse, samt et bud på et struktureret regionalt samarbejde. Den peger også på fem afgørende faktorer for at gøre fremskridt og skabe dialog.
 

  1. Det er nødvendigt at strukturerer fremskridtet i faser så det bliver overskueligt og til at styre.
  2. Det er nødvendigt at erkende, at udviklingen tager tid og ikke give op undervejs.
  3. Det er nødvendigt at være forberedt på tilbageslag i processen mod en mere regionalt integreret tilgang.
  4. Hvis det ikke er muligt, at få alle regionale aktører med i processen fra begyndelsen, skal det ikke forhindre, at dem, der kan og vil, begynder, og så satse på, at andre lande slutter sig til undervejs.
  5. Fredsskabende initiativer bør ikke kun ses i nuet. De har også en præventiv effekt i fremtiden.

 
Bogen kan bestilles eller downloades her.