[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Er militær ledelse evnen til at tage beslutninger med voldsomme konsekvenser for andre mennesker? Ubetinget loyalitet mellem førere og soldater? Stabens evne til at levere en optimal plan, eller tværtimod de unge officerers evner for improvisation og initiativ?

Tilgangene var mange og det var svarene på, hvad militær ledelse er også. Fra militærhistorikernes gennemgang af den napoleonske strateg Jominis fokus på det optimale system til Clausewitz' forkærlighed for fleksibilitet, dialog og initiativ.

Men der blev også arbejdet på det mere personlige plan. Fra dilemmaerne for den officer, som skal give grønt lys til at bombe en terrorist i en landsby fuld af civile, som nogle prøvede af i Air Operations dilemmaspillet, eller obersten i Afghanistan, der skal skrive hjem til en falden kollegas børn.

Den sidste udfordring oplevede ceremonimester og oberst Kim Kristensen under sin tid som chef i Helmand, og det var en af de oplevelser, der gjorde indtryk under den rutinerede leders oplæg sidst på dagen. Mange af hans overvejelser om militær ledelse kan læses i hans nye bog 'Følg mig - ledelse fra fronten', som netop er blevet udnævnt til årets ledelsesbog.

Forsvarsakademiet forventer at afvikle ledelsesdag igen i 2017. 



Ved workshoppen Air Operations simulationsspillet fik deltagerne lov til at prøve kræfter med de dilemmaer, man sidder overfor som officer i Flyvevåbnet.