[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Med det seneste forsvarsforlig i 2014 fik Danmark for første gang en specialoperationskommando og vi fulgte dermed i fodsporene på en række tætte allierede, der de senere år har opprioriteret netop specialoperationer.

Men hvad er det specielle ved specialoperationsstyrker? Hvilke (sikkerhedspolitiske) opgaver skal danske specialstyrker først og fremmest understøtte? Hvilke muligheder og udfordringer indebærer oprettelsen af en dedikeret kommando?

Forsvarsakademiet og Specialoperationskommandoen var værter for konferencen Interdiciplinary Perspectives on Special Operations Forces den 13. oktober 2016. Konferencens formål var at samle politikere, førende internationale forskere og ledende officerer fra ind- og udland til en drøftelse af specialoperationstyrkers rolle og potentiale. Oplægsholdere og paneldiskussioner tog udgangspunkt i tre temaer:
 

  • Leading and organizing for strategic effect 
  • Professional entrepreneurship and self-perceptions in Special Operations Forces
  • Political and popular perceptions of Special Operations Forces

Institut for Strategi har i den forbindelse udgivet et brief med en anbefaling til politikerne om at starte en debat om, præcis hvordan Specialoperationsstyrkerne skal bruges. Læs briefet her

Hvis du vil se en kort video med hovedpointer fra nogle af konferencens deltagere så kig med nedenfor: