[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Efter afslutningen på NATO’s ISAF-mission, og i takt med tilbagetrækningen af internationale styrker vil et langt større ansvar for regional fredsopbygning tilføres de regionale stater selv. Sikkerhedssituationen i Afghanistan afhænger af regionalt samarbejde, hvilket forudsætter forudgående dialog samt fremadrettede innovative fredsopbygningsløsninger i en regional ramme. Voldelig ekstremisme, skrøbelige økonomier og konfliktfyldte bilaterale forhold er nogle af de problemer, der skal tackles såfremt bæredygtige løsninger skal opnås.

Konferencen Regional Stability & Lessons Learned in Regional Peace Building, søgte netop at adressere ovennævnte problemstillinger ved at samle en række internationale og ikke mindst regionale forskere i Islamabad i oktober 2014. Selve konferencen var kulminationen på næsten et års samarbejde mellem Pakistans National Defence University og Forsvarsakademiet, og trods en række mere eller mindre forudsigelige bump på vejen, blev konferencen efterfølgende udråbt som særdeles vellykket.
De sikkerhedspolitiske udfordringer i regionen tårner sig op i horisonten, og en del af disse blev behandlet på konferencen: Tilbagetrækningen af internationale militære styrker, Taliban, relationerne mellem Indien og Pakistan, behovet for øget regionalisme, Kinas rolle, EU og ASEAN som modeller for inspiration og regionale perspektiver fra Iran og Afghanistan var alle en del af det akademiske program i Islamabad sidst i oktober 2014.
 
Denne rapport beskriver og analyserer præsentationerne på konferencen og endvidere præsenteres en række politiske anbefalinger, der fremadrettet kan bidrage til en konstruktiv og bæredygtig fredsopbygning i Centralasien.

Læs hele rapporten