[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Ifølge bogen er det nemlig en realitet, at nutidens konflikter formes og påvirkes af de sociale medier.

- Bogen #TheWeaponizationOfSocialMedia er en utrolig vigtig bog – det er den første bog, som forbinder akademiske studier med praksis på dette område. Med bogen giver Thomas Nissen ikke blot svar, men stiller også de rigtige spørgsmål til, hvad krig egentlig er i dag. 

Sådan anmeldte Matt Armstrong, forfatter og lektor inden for offentlig diplomati og internationale medier, Thomas Elkjer Nissens nye bog ved gårsdagens boglancering.

Forfatterens hensigt med bogen er at give en forståelsesramme for, hvordan sociale medier skaber global politik og nutidige konflikter. Det gør han ved empirisk at undersøge deres rolle som platform for indsamling af efterretninger, målrettede indsatser, cyber-operationer, psykologisk krigsførelse og kommando- og kontrolaktiviteter. Bogen viser både mulighederne og begrænsninger for sociale medier i tidens konflikter og giver et vigtigt bidrag til forskningen omkring nutidige konflikter.

Som Matt Armstrong sagde i sin anmeldelse, så sætter forfatteren i denne bog igen information på dagsordenen som en faktor, der betyder noget, og som regeringerne må forstå vigtigheden af – også inden for krig og konflikter.

- Ny teknologi har transformeret konflikters natur og miljø ved at give flere og andre aktører mulighed for at kommunikere. Både stater, ikke-statslige aktører, ad hoc-aktivister og individer har en effekt på verdens konflikter via deres kommunikation på de sociale netværksmedier, sagde Thomas Nissen og gav adskillige eksempler på, hvordan f.eks. falske personprofiler på Facebook og Twitter bruges til at få adgang til personlige netværk hos fx regeringspersoner og forskningsmiljøer. Adgange der kan bruges til at sprede budskaber, der understøtter de mennesker eller organisationer, der står bag de falske profiler - ikke mindst terrorgruppen ISIS benytter sig voldsomt af sociale medier til rekruttering og propaganda.

Med de store forandringer i både operationsmiljø og informationsmiljø bliver det endnu vigtigere at dykke ned i eksemplerne og forstå, hvordan de nye sociale medier spiller en rolle i verden – og at få brugere af sociale medier til at være kritiske brugere. Ifølge Matt Armstrong sætter Thomas Elkjer Nissens nye bog rammerne for denne diskussion – og det har ikke været gjort før. 

Bogen kan downloades eller bestilles her.