[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

En meget vigtig bog, der giver forudsætninger for at forstå, hvem ISIS er, og bidrager til debatten om, hvad vi i Vesten gør eller ikke gør ved konflikten i Mellemøsten. Sådan lød blandt andet anmeldelserne ved lanceringen af bogen ”Et farvel til terror? Krigen mod ISIS 2014-15”, som udkom den 3. september fra Forsvarsakademiet.

Islamisk Stat (IS, ISIL eller ISIS) har en lang historie. Det er dog især siden foråret 2014, at terror-bevægelsen har fået global opmærksomhed. I det seneste år har en koalition af stater under ledelse af USA gennemført militære operationer i Irak og Syrien under navnet Operation Inherent Resolve for at bekæmpe den. 

Et Farvel til Terror? Krigen mod ISIS 2014-2015 behandler en bred vifte af problemstillinger omkring krigen mod ISIS, og de blev kommenteret flittigt ved lanceringen af bogen af bl.a. Naser Khader, der ser Vestens ”discount-strategi” mod ISIS, som en af de største årsager til at konflikterne i Mellemøsten bare udvikler sig.

- Vesten har svigtet sit ansvar efter det arabiske forår, sagde han og ønskede sig mere om Vesten rolle i bogen – men takkede forfatterne for at tage fat i debatten.
Om der vil blive handlet på baggrund af de bidrag til forståelsen, som den nye bog giver, tvivlede DR-korrespondent Steffen Gram dog på i sit oplæg – måske fordi vi så skal tage stilling til, hvad vi skal sætte ind med, som Naser Khader også bemærkede.

Se alle oplæg fra boglanceringen på YouTube:

Naser Khader, Udenrigsordfører, Det Konservative Folkeparti
Steffen Gram, International korrespondent, DR
Charlotte Flindt Pedersen, Direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab
Deniz Serinci, Journalist, historiker og forfatter

Et Farvel til Terror? Krigen mod ISIS 2014-2015 udgives som et led i samarbejdsprojektet COMER (Copenhagen Middle East Research Programme), der inddrager Forsvarsakademiet og Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Bogen er redigeret af Carsten Jensen og David Vestenskov, og kan bestilles eller downloades gratis som e-bog eller pdf på www.fak.dk/publikationer

Læs også anmeldelsen på krigsvidenskab.dk af Bjarke Aae