[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

Waffen-SS – Europas nazistiske soldater er et omfattende historisk værk af
 
historikerne Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen og Peter Scharff Smith. Waffen-SS, den militære del af SS-organisationen, undersøges fra en række vinkler. Forfatterne analyserer blandt andet den nazistiske ideologis gennemslagskraft, omfanget af krigsforbrydelser, de mange nationaliteters betydning for sammenhængskraften og hvorvidt Waffen-SS var en militær elite. Bogen blev mandag lanceret på Forsvarsakademiet, hvor en af forfatterne, Niels Bo Poulsen, er chef for Institut for Militærhistorie og Krigsteori.

Forfatternes interesse for Waffen-SS går tilbage til 90’erne, hvor de tre historikere skrev bogen Under hagekors og Dannebrog om danskere i Waffen-SS. Forskningen bag den netop udgivne bog er finansieret af Statens Forskningsråd for Kultur og Kommunikation, og ambitionen har været at fortælle hele historien om det bevæbnede SS. Fra organisationens start som livgarde for Hitler til en multinational og transkulturel hær, hvor omkring 1 million mand passerede igennem – ja, bogen følger også SS-veteranerne efter krigen og til i dag.

Tre vinkler på Waffen-SS
Claus Bundgård Christensen, Lektor ved RUC, talte i sit oplæg om Waffen-SS som et fascinationsobjekt: Originale effekter fra Waffen-SS sælges for titusinder af kroner i det internationale samlermiljø, der er en omfattende fascinationspræget litteratur om emnet, og organisationen dyrkes af reenactorer.

Peter Scharff Smith, Seniorforsker ved institut for Menneskerettigheder, tog afsæt i ideologien bag Waffen-SS og deres krigsforbrydelser. I bogen belyses, hvordan de utallige krigsforbrydelser organisationen begik, var betinget af en stærk nazistisk ideologi.

Niels Bo Poulsen beskæftigede sig i sit oplæg med militærhistorien bag den militære organisation. Her stillede han spørgsmålstegn ved Waffen-SS som en militær elite, hvilket bogen konkluderer ikke kan påvises.  

Herved er værket inddelt i forskellige vinkler som afdækker hele fortællingen om Waffen-SS. I bogen fremlægger de tre forfattere konklusioner, som ikke hidtil er blevet berørt indenfor litteraturen, hvilket til dags dato gør dette værk det mest omfattende om Waffen-SS. Bogen er allerede blevet læst af en række eksperter og er blevet rost for dens indgående fortælling og analyse af Waffen-SS.

Køb bogen her