[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]
Vejsidebomber, ekstreme klimatiske forhold, sammenblanding af uskyldige civile med militære modstandere uden kendetegn, enorme logistiske udfordringer, benhårde kampoperationer. Det har i perioder været hverdagen for de 9.559 danske soldater, der har været udsendt i Afghanistan i årenes løb – nogle endda flere gange. 43 betalte med livet, mindst 211 blev alvorligt såret. Rundt regnet 11,5 milliarder kroner er der ifølge forsvarsministeriet blevet brugt til den militære indsats. Hertil kommer godt 3,5 milliarder kroner i udviklings- og humanitær bistand til Afghanistan. Alt i alt den største og blodigste danske krigsindsats siden 1864.
Men hvad har vi lært af krigen i Afghanistan (og Irak og i ex-Jugoslavien) og hvad har især Hæren lært? På hvilken måde har det danske forsvar og den danske Hær ændret sig som følge af krigsindsatsen? Kan det høje niveau, man har opnået i forhold til professionaliseringen af danske militære styrker holdes, når missionen i Afghanistan ikke længere virker som motiverende faktor? Og hvor meget af det, vi har lært, kan vi bringe med videre til fremtidens indsættelser i verdens uroplagede egne, fremtidens krige? Til at give deres bud på disse mange spørgsmål har vi indbudt en række folk med ekspertise på hver deres felt.
Program
8.40 – 8.50 Velkomst
Chef for Hærens Officersskole, Oberstløjtnant Henrik Holm
8.50 – 9.00 Dagens program
Ph.d. Jørgen Staun, Adjunkt på Hærens Officersskole
9.00 – 9.20 Professor Sten Rynning
Leder af Center for Warstudies, Syddansk Universitet (SDU)
Sten Rynning skal tale om hvad Danmark og NATO har lært om stabiliseringsoperationer, nationbuilding, det såkaldte ”comprehensive approach” og hvad krigsdeltagelse har betydet for Danmark på strategiske niveau.
9.20 – 9.40 Kaptajn Rune Friis
Lærer i taktik på Hærens Officersskole
Rune Friis skal tale om, hvad vi har lært på det taktiske og strategiske niveau i forhold til dansk doktrin og counterinsurgency operationer i Afghanistan
9.40 – 9.55 Pause
9.55 – 10.15 Major Thomas Jellesmark
Chef for ledelseafdelingen på Hærens Officersskole (HO)
Thomas Jellesmark skal tale om ledelse i krig og hvad vi har lært om ledelse af mænd i kamp i counterinsurgency operationer under den danske indsats i Afghanistan
10.15 – 10.35 Major Lene Sonne Lillelund
Leder af Planlægningssektionen ved Joint Movement & Transportation Organisation (JMTO)
Lene Lillelund skal tale om de logistiske udfordringer ved deployeringer til fjerne lande, som Afghanistan samt hvilke konsekvenser disse udfordringer kan have på det taktiske niveau.
10.35 – 10.55 Pause
10.55 – 12.00 Paneldebat og spørgsmål fra salen (Ordstyrer: Jørgen Staun)
Praktiske informationer
Påklædning for militært personel på Hærens Officersskole: M/69
Chatham House Rules (citater skal godkendes af den man citerer).
Tilmelding sker hos Jørgen Staun, Hærens Officersskole, på fak-ifs-11@mil.dk