[Oprindeligt publiceret af Forsvarsakademiet]

De danske bidrag til træningsopgaven i Irak kræver mere end rene militære færdigheder af de danske soldater. Forståelsen for det samfund og den kultur, de skal ned og operere i, er en væsentlig faktor for at få succes med opgaven. Derfor hjælper Forsvarsakademiets Institut for Sprog de danske styrker med at sætte sig ind i denne del af træningsmissionen.

I forbindelse med det første hold danske soldater, der blev sendt mod Nordirak den 22. november, for at deltage i træningen af Peshmergastyrken, som udgør den kurdiske sikkerhedsstyrke i det kurdiske område i Nordirak, udgav Forsvarsakademiet derfor en folder til soldaterne om de kulturelle forhold, de danske styrker forventes af møde i området.

I folderen står bl.a.:
”For at der kan skabes gode relationer til Peshmergastyrken, er det vigtigt at forstå dens rolle i det kurdiske samfund, og hvad Peshmerga betyder for den kurdiske selvforståelse.

Den kurdiske Peshmerga kan nemlig ikke sammenlignes med andre væbnede styrker i regionen, da den historisk har fungeret som et værn mod udefrakommende indflydelse, og har repræsenteret den uafhængighed som kurdere længe har kæmpet for”.

Folderen beskriver kort fakta om bl.a. infrastruktur, ressourcer, økonomi, sprog, det politiske system og grupperinger i området, og giver derved soldaten et hurtigt overblik over det samfund, han skal ned og agere i.

Download hele folderen Kulturforståelse - Peshmerga, kurderne og det kurdiske område i Irak her

Yderligere 25-30 soldater forventes at blive sendt til Nordirak i januar, når det nuværende hold afslutter sin mission, ligesom der den 15. dec. sendes første del af et ca. 120 mand stort bidrag af sted til træningsmissioner i det centrale Irak i samarbejde med amerikanerne.

Læs også nyheden: Wammen: Danmark starter træningsbidrag med USA 
Og nyheden: 120 soldater forbereder sig til Irak