Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Indhold i dette nummer; Ny JBL stilling i CAO, afgangsprojekter, nyt om uddannelser og nyt om publikationer.
Nyhedsbrev l Nr. 10, ÅRG. 5 l FEB 2025
Kære læser
Det eneste der er konstant er forandringen. Det er vist et udtryk, mange kan nikke genkendende til, og også et udtryk som passer ind i vores verden på her på FAK. Aflyste uddannelser genoptages, nye uddannelser kommer til og indholdet af igangværende uddannelser ændres. Hvad det betyder, kan du læse om i dette nyhedsbrev. Men først et par andre gode nyheder. God
læselyst!
Karsten Marrup
Chef for Center for Luft- og Rumoperationer
Først en rigtig god nyhed! Som en del af anskaffelsen af jordbaseret luftforsvar (JBL), har FAK via JBL Programorganisation fået tildelt en M331 norm, der skal arbejde med emnet i CAO og støtte Programorganisationen. Jobbet kommer til at byde på undervisning og støtte til doktrin- og konceptudvikling mv.
Vi har derfor slået stillingen op med henblik på ansættelse snarest muligt. Vær opmærksom på, at vi ikke forventer at ansøgere allerede er subject matter experts på JBL. Så interesserede ansøgere skal ikke lade sig begrænse af manglende operative kendskab til JBL. Til gengæld skal man være klar til at lære et nyt fagområde!
Hvert år er der en række kadetter, der som et led i deres diplomuddannelse, afslutter FLOS med et afgangsprojekt om militære operationer. Der har ikke være tradition for at samle eller videreformidle indholdet af disse til FLV eller andre med interesse for luft- og rumoperationer. Det ændrer vi nu. Center for Luft- og Rumoperationer har samlet afgangporjekterne i én fil. Der er skåret lidt i dem, så metode og teoriafsnit er fjernet, mhp. at interesserede læsere kan nøjes med det vigtigste; redegørelse, analyse og konklusion/anbefaling.
Filen er klassificeret til tjenestebrug og kan derfor ikke vedhæftes i denne internetversion af nyhedsbrevet.
Følgende emner er behandlet i de seks projekter:
Advanced Air Power gennemføres alligevel i 2025. FLK har beslutte at prioritere, at AAP gennemføres i efteråret og lige om lidt vil du kunne finde uddannelsen i MinUddannelse. Herudover, og nok så vigtig, ændrer FLK formuleringen i FKOVEJL F.400-1 Flyvevåbnets Supplerende Bemandingsvejledning, så det fremadrettet fremgår, at MMS ansøgere skal have gennemført AAP inden ansøgning af MMS. Er du derfor KN i FLV, og ønsker du på sigt at søge MMS, kan du lige så godt begynde at overveje, hvornår du vil tage uddannelsen. Går alt som planlagt gennemfører vi et efterårshold i år og fremadrette et forårs- og efterårshold med ca. 15 pladser hver gang.
Som du måske ved, er det i forligskredsen besluttet, at Forsvaret skal udbyde en ny officersuddannelse, der skal gennemføres som professionsbachelor (PBA). Helt konkret betyder det, at man ikke længere skal have en universitetsuddannelse eller en akademiuddannelse for at søge ind som officer. Det nuværende planlægningsgrundlag for PBA er, at studerende på PBA kommer til at samlæse med studerende på den eksisterende officersuddannelse på langt det meste af den samlede uddannelse. I tillæg til samlæsningen skal studerende på PBA gennemføre et studiekompetenceudviklende modul (SKUM) for at kunne indtræde på MDU, der gennemføres på kvalifikationsniveau 6, idet man uddannelsesmæssigt ikke kan gå direkte fra en ungdomsuddannelse på niveau 4 (gymnasiet) og ind på en voksenuddannelse på niveau 6. Dertil skal studerende på PBA gennemføre i alt seks måneders praktik. Tillæg af SKUM og praktik gør PBA omtrent ét år længere, end den eksisterende officersuddannelse. Ser man isoleret på PBA for piloter, forudses det, at PBA kan nedbringe den samlede pilotofficersuddannelse med op til fem år.
Vi udbyder stadig diplommodulet ”Luftoperationer, teori og doktrin” som en 100% online uddannelse, men vi har sat udviklingen af en 100% online version af diplommodulet ”Flyvevåbnets operationer” på pause. Det skyldes, at indholdet af modulet, som konsekvens af den nye professionsbachelor står til at skulle ændres, hvorfor vi først vil kigge på det igen, når vi kender indholdet af modulet
DJØF forlag udgiver den 24. februar en ny FAK antologi (en bog med flere forfattere, delt på flere kapitler), som hedder ”Rusland i krig – intention og militær evne efter Ukraine”.
På forlagets side står der følgende: ”Bogen undersøger, hvorfor Rusland invaderede Ukraine i 2022 og spørger, hvilken trussel det russiske militær udgør for Danmark i dag.” Og videre: ”Dernæst analyseres den russiske militære evne værn for værn efter devisen: Hvor militært stærkt var Rusland før krigen i Ukraine i 2022? Hvad har Rusland lært og hvad betyder de tre års kampe i Ukraine for det russiske militærs evne? Og hvad betyder det for Danmark og NATO – den sikkerhedspolitiske ramme indenfor hvilken vores forsvar finder sted?” Der er blandt andet både et kapitel om det russiske luft- og rumvåben samt et kaptitel dedikeret til Rusland anvendelse af droner.
Rusland i krig udgives af DJØF forlag.
På doktrinfronten er der desværre intet nyt om AJP-3.3. Til gengæld er vi i CAO involveret i udarbejdelsen af en ny AJP-3.29 om militære rumoperationer samt ATP-117 NATO C-UAS. Sidstnævnte forventes udgivet snarest, hvor AJP-3.29 stadig er i study draft 1
Dette nyhedbrev bringer seneste nyt fra Center for Luft- og Rumoperationer. Nyhedsbrevet har til formål at informere ansatte i Flyvevåbnet og Forsvaret generelt om centerets arrangementer, uddannelses- og kursusudbud, publikation m.v.