Uddannelse
Overblik
Uddannelser
Efteruddannelse
Skoler
Udviklingen af nye teknologier har aldrig gået hurtigere. Især er fremskridtene inden for kunstig intelligens og ubemandede systemer ved at forandre den militære kampplads markant. Denne udvikling udløser en række spørgsmål og dilemmaer af både strategisk, organisatorisk og operativ karakter, som fremtidens militære ledere skal kunne tage stilling til, når nye teknologier skal implementeres og anvendes i rammen af Forsvarets opgaveløsning.
Foto: Forsvarsgalleriet
Hvor vil vi se de største militærteknologiske nybrud, og hvordan vil de forandre fremtidens kampplads? Hvilke nye krav og operative spørgsmål stiller det til soldaten og den militære leder at skulle navigere i et operationsmiljø præget af stigende mængder information, som deles stadigt hurtigere på tværs af platforme og domæner? Og hvad skal man som rådgiver være opmærksom på, når nye teknologier skal anskaffes og implementeres i organisationen?
Spørgsmål som disse vil være omdrejningspunkt for dette FLEX-modul, der sætter fokus på samspillet mellem teknologi, samfund og menneske i en naturligvis forlængelse af den tidligere undervisning inden for strategi, operationer samt ledelse- og organisation.
Kurset har til formål at ruste danske officerer til en militærteknologisk virkelighed og en fremtidig kampplads under hastig forandring. Droner og kunstig intelligens vinder i stigende grad indpas i militære operationer og åbner dermed nye strategiske, operative og taktiske muligheder. Men den stigende autonomi og uigennemsigtighed i AI-teknologien rejser samtidig vanskelige spørgsmål samt etiske og retlige dilemmaer i forhold til den militære opgaveløsning og beslutningstagen. For at give fremtidens militære ledere de bedste forudsætninger for at kunne reflektere kritisk over disse muligheder og dilemmaer præsenterer kurset en række begreber og teorier, der operationaliseres i forhold til konkrete teknologier og cases. Kort sagt giver kurset en bred indføring i de nyeste militærteknologiske trends med inddragelse af strategiske, ledelsesmæssige, sociologiske og historiske perspektiver, hvilket vil gøre kursusdeltageren i stand til at vurdere teknologiens indflydelse på den militære opgaveløsning på strategisk, operativt og taktisk niveau.
Optaget på Master i Militære Studier, bachelor/professionsbachelor, officersuddannelse på tilsvarende niveau eller anden tilsvarende uddannelse.
Efter endt gennemførelse af modulet vil den studerende have opnået følgende viden, færdigheder og kompetencer:
Viden
Færdigheder
Kompetencer
Indholdet i dette FLEX-modul har fokus på deltagernes egen teknologiske praksis – det vil sige al den teknologi, vi alle sammen omgiver os med i vores dagligdag. Fra starten vil undervisningen være bygget op omkring konkrete cases og inddrage kursisternes egne erfaringer med teknologi og teknologisk risikoledelse og -styring. Ved hjælp af diskussioner af teori, øvelser og mindre delopgaver arbejdes der over de første kursusgange hen imod en opgavesynopsis, som skal udvides til en kort opgave sidst på kurset.
Kursusmodulet er derfor opbygget i tre dele, der har et henholdsvis teoretisk, praksisnært og empirisk sigte:
Modulet forløber som et blend af fjernundervisning, selvstudium og tilstedeværelse – i form af fire dages internat i maj 2022.
Fjernundervisnings- og selvstudieperioden vil særligt omfatte del 1 og 3, hvor kursisterne arbejder selvstændigt med pensum (litteratur vil primært være på engelsk), som suppleres af online webinarer, workshops og kortere opgaver. Kursets del 2 vil afholdes som fire dages obligatorisk tilstedeværelse. Her vil en række eksterne undervisere og praktikere præsentere deltagerne for case-baserede problemstillinger, som danner grundlag for diskussion og kritisk refleksion blandt deltagerne i plenum og grupper.
Modulet kan dermed fungere som et oplagt forstudie til afgangsprojektet, idet deltageren får mulighed for at arbejde målrettet med problemstillinger og empiriindsamling ud fra egen praksiserfaring.
Prøveform: Skriftlig opgave på baggrund af synopsis (8 sider).
Bedømmelsesform: Skriftlig tilbagemelding med karakter (7-trinsskalaen).
Censur: Ekstern.
Eksamensopgaven skrives over et selvvalgt emne og forberedes i løbet af kursets dele gennem analyser af egen praksis og workshops til udarbejdelse af problemformulering og opgavesynopsis. Opgaven skal med udgangspunkt i problemformuleringen/synopsen og under inddragelse af relevant litteratur demonstrere den studerendes evne til at sætte fagets begreber og teorier i spil gennem en selvstændig analyse af en valgt problemstilling. Opgaven afleveres 1. juni 2022.
Fjernundervisningen påbegyndes i uge 14. Obligatorisk tilstedeværelse afholdes i uge 19 (9-12 MAJ) ved Gniben Kaserne (Søværnets Taktik og Våbenskole), Sjællands Odde.
Oktober 2021
Studerende på MMS. Officerer fra Forsvaret på niveau M321 og M331 eller tilsvarende civile.
Min. 8 – max. 24
Niveau 7 jf. kvalifikationsrammen for livslang læring
5 ECTS-point
10 ugers deltidsstudium med 4 tilstedeværelsesdage.
Kursus start og slutdato samt datoer for tilstedeværelse fremgår af uddannelsesskitsen
(fysisk tilstedeværelse: 9.-12. maj 2021)
Interne deltagere: (FSV)
Eksterne deltagere: kr. 5.000
Forsvarsakademiet
Institut for Militær Teknologi, Ryvangs allé 1
2200 Kbh Ø